Grijsblauw, bruin, wit, geel.......en misschien een beetje Kohaku

Ochiba Shigure waarvan de poëtische naam, „herfstbladeren op het water“ betekent, behoren wereldwijd tot één van de meest geliefde variëteiten. Zeer groot groeipotentieel, tamheid, harmonisch kleurenspel en een individuele tekening zijn de verantwoordelijke factoren voor deze populariteit.

De oorsprong van een Ochiba Shigure is een kruising tussen een theebruine Chagoi en een hemelsblauw grijze Soragoi. De intentie van deze kweek was om de Soragoi als basis te nemen met daarop de bruine tekening die de herfstbladeren moest symboliseren. Toch ziet men slechts zelden Ochiba (zoals ze ook wel in het kort genoemd worden) met deze symbolische weergave. Heden ten dage hoort de Ochiba tot de variëteiten, die een vrij breed spectrum aan patronen kunnen hebben. Hier is het bijvoorbeeld onbelangrijk of het hoofd geheel bruin, totaal grijs, of zich het grootste gedeelte van het patroon op de flanken bevindt, of dat hij bruin of grijs is, of dat hij een gespikkeld of een vlakken patroon heeft. De enige regel die van toepassing is op een Ochiba is dat hij moet bevallen.

Na deze inleiding komt de vraag naar boven waarom deze variëteit niet in grotere hoeveelheden wordt gekweekt, en de weinige exemplaren al voor het begin van het seizoen zijn uitverkocht? Het antwoord hierop is vrij eenvoudig. Het kweken van Ochiba is een van de moeilijkste en ingewikkeldste kweekprogramma’s. Het eerste probleem dat een kweker tegenkomt is, dat het bruin van de Chagoi duidelijk dominanter overerft dan het hemelsblauwe grijs van de Soragoi. Daarom zal men slechts weinig Ochiba en Soragoi vinden onder de nakomelingen van deze kruising. Dat het bruin de dominante kleur is blijkt ook nog eens uit de ontwikkeling van een Ochiba.

Enkele jonge exemplaren met slechts een kleine bruine tekening ontwikkelen zich in de loop der jaren tot een Ochiba met een duidelijk grotere bruine tekeningen dan grijze tekeningen. Het volgende probleem bij de kweek van Ochiba is eveneens terug te voeren op het bruin van de Chagoi. Op de Ochiba neigt dit niet zelden naar seizoensgebonden kleurveranderingen. Zo laat een Ochiba in de zomer vaak een zeer licht bruin en in de winter een zeer donker bruin zien. Maar ook de omgekeerde kleurontwikkeling komt steeds vaker voor. Het is bovendien geen uitzondering dat topkwaliteit éénjarige Tategoi met een juiste gewenste bruine kleur zich na de eerste winter ontwikkelen naar een niet harmonisch donkerbruin, dat zich helaas in de volgende zomer niet meer naar de gewenste kleur terug ontwikkelt. Daarnaast neigen deze Koi immens naar de ontwikkeling van vele kleine zwarte puntjes, Shimi genaamd.

Naast de traditionele bruin/grijze Ochiba komen we tegenwoordig ook steeds vaker lichtgrijze/gele varianten tegen, die terug zijn te voeren op een kruising met de mosterdgele Karashigoi. Maar ook bij deze Koi komt het probleem naar voren dat het mosterdgeel in de ontwikkeling duidelijk dominanter is dan het lichtgrijs, waardoor ook deze vertegenwoordigers niet in grote getalen gekweekt kunnen worden.

Bij de tekening van een Ochiba onderscheidt men twee belangrijke stijlrichtingen. Ten eerste die met een grote bruine tekening en een accentuerende grijsblauwe ondergrond en ten tweede die met een grijsblauwe tekening op een bruine ondergrond, die in de regel sterk aan de ordentelijke tekening van een Kohaku doet denken. Laatstgenoemde hebben ook een mindere neiging om het bruin in de loop der jaren sterker te ontwikkelen.

Enkele Japanse kwekers gaan er derhalve vanuit dat dit type Ochiba tot een kruising van een traditionele Ochiba met een Kohaku is terug te voeren. Echter het is nooit geregistreerd, het kan zelfs zo zijn, dat een dergelijke kruising toevallig heeft plaatsgevonden in een met mannetjes en vrouwtjes bevolkte natuurvijver. Tegenwoordig laten kweekprobeersels met dit type Ochiba, zien dat deze theorie zeer waarschijnlijk is.

De navolgende galerij laat verschillende typen van Ochiba zien, die voor een deel grote prijzen gewonnen hebben op shows.

Deze traditionele Ochiba valt vooral op door zijn ongelofelijke helderheid van kleuren, die bovendien mooi scherp afgetekend zijn. Maar ook de iets rode gloed van het bruin geeft deze Koi een aangename lenigheid.

Een zeer geliefde versie van de Ochiba is de Ginrin Ochiba. Dij deze tweejarige Koi is de ontwikkeling van het bruin nog niet afgesloten en zal nog enkele jaren nodig hebben om volledig tot ontwikkeling te komen.

Deze Ginrin Ochiba laat een traditionele bruine tekening zien die ongeveer 80% van het totaaloppervlak in beslag neemt.
Het Ginrin is voortreffelijk en naast Ginrin Goshiki zijn de Ginrin Ochiba bij Koishows te rekenen tot de meest succesvolle Koi in de klasse van de Kinginrin B.

Luc van Alboom van Paradise of Japanese Koi bracht deze Tancho Ochiba Shigure naar de Interkoi 2006 en won met deze vis de speciale „Most Unique Koi“ award. De Koi overtuigd door de helderheid van de kleuren, zijn unieke tekening en door een fijn donkergrijs netpatroon op het lichaam.

Naast de normaal geschubde en de Ginrin Ochiba zijn er natuurlijk ook de schubbenloze Doitsu Ochiba, alhoewel deze in nog kleinere aantallen geweekt worden dan de twee andere geschubde versies omdat volgens kwekers deze kweek nog moeilijker is. Deze Doitsu Ochiba won op de Shinkokai 2005 de eerste plaats bij de Kawarimono kleiner dan 50 bu.

De geelbruine kleur van deze Ochiba duidt er op dat de bruine tekening zich in de komende jaren nog verder zal ontwikkelen. Als driejarige Koi is hij al over de 65 cm en hij zal derhalve makkelijk over de 80 cm grens heen groeien.

Qua kleur en patroon, duidelijk een klassieke Ochiba. Deze Koi met zijn inmiddels 80 cm zal waarschijnlijk op Koishows makkelijk tot de winnaars behoren. De ietwat zware tekening wordt mooi in harmonie gebracht door de imposante tekening op de borstvinnen.

Een tweejarige Ochiba uit een kruising tussen een Ochiba en een Karashigoi door de Takigawa Koi Farm. Dat de tekening zich in de toekomst zeker nog zal veranderen laat de volgende foto zien. Dezelfde Koi drie jaar later met een lengte van ongeveer 80 cm.

Met ongeveer 80 cm laat deze Koi zien dat hij nog steeds niet „af“ is. Het lichaam straalt kracht uit, precies dat wat hij nodig heeft om in de komende jaren uit te groeien tot een Koi van boven de 90 cm.

Een droom van een driejarige Ochiba. Perfect patroon, schitterend netpatroon en harmonische kleuren, alles wat een goede Ochiba nodig heeft. Ook het te verwachten groeipotentieel voldoet aan de verwachtingen van een top Koi. Helaas zijn de prijzen van een dergelijke Ochiba net zo hoog als zijn kwaliteit.

Eveneens een mannelijke Ochiba die uit een Takigawa kruising van een Ochiba en een Karashigoi is ontstaan. Qua kleur zijn ze duidelijk geler dan de traditionele Ochiba. Echter ze hebben wel een mindere neiging tot het ontwikkelen van ongewenste shimi’s.

Tekst en foto’s: Martin Kammerer
April 2006

Deel dit bericht

Activiteit Binnenkort
days
hrs
mins
secs